Kam letos

25. ŠTUDENTSKA DELOVNA BRIGADA

LJUBNO OB SAVINJI


 

19. 7. 2024 – 27. 7. 2024 

Letos se s 25. izvedbo Študentske delovne brigade, ki je med drugim s svojo odločnostjo in študentskim optimizmom hitro postala največji mladinski prostovoljni projekt v Sloveniji, odpravljamo v pokrajino, ki smo jo v preteklosti seveda že obiskali. Odpravljamo se na Ljubno ob Savinji, na pomoč k odpravi posledic katastrofalnih poplav, ki jih prebivalci še vedno čutijo. 

Vstopamo v 25. leto Študentske delovne brigade, največjega humanitarnega projekta Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Idejni vodja Zoran Kačičnik, ki nam še vedno pomaga in je tako rekoč desna roka pri organizaciji, se je leta 1999 po potresu v Bovcu odločil, da bo nabral ekipo pridnih študentov in odšel domačinom prostovoljno pomagat. Od takrat naprej vsako leto nesebično pomagamo občinam, ki tako ali drugače potrebujejo pomoč.

Vsako leto izberemo kraj na podlagi posledic naravnih katastrof, demografske in socialne ogroženosti ter seveda pripravljenosti občine za sodelovanje. V vseh teh letih smo občino dobili brez problema, opažamo pa tudi, da je projekt postal prepoznaven po vsej Sloveniji in da nam ljudje čedalje bolj zaupajo, kar kaže povečano število zainteresiranih občin in obiskov medijev. Tako smo se letos odločili za kraj, ki je bil eden bolj prizadetih v lanskih poplavah. Brigada se bo 8 dni odvijala v občini Ljubno ob Savinji ter ostalih sosednjih krajih.

Ljubno je gručasta vas v Zgornji Savinjski dolini. Nastalo je ob sotočju Ljubnice in Savinje, ki tu prehaja iz tesne v širšo predalpsko dolino. V času splavarstva (od konca 16. stol. do sredine 20. stol.) je imelo pomembno vlogo pri plavljenju in trgovanju z lesom. Občino sestavlja devet zaselkov: Ljubno ob Savinji, Savina, Primož, Planina, Ter, Juvanje, Radmirje, Meliše in Okonina. V starejšem delu naselja Ljubno ob Savinji, kjer stoji župnijska cerkev sv. Elizabete se je izoblikoval spodnji trg, imenovan »Plac,« medtem ko se je zgornji trg imenovan »Foršt« izoblikoval na višjem delu naselja, pod cerkvijo Marije Vnebovzete. Skupaj tvorita trško jedro Ljubnega.  
Nadmorska višina je 420 m. Površina občine znaša 7911,11ha. Od tega je kmetijskega zemljišča 1560 ha ali 19/7% celotnega območja občine, gozdnih površin 6057,3 ha ali 76/6% celotnega območja občine, zazidljivih površin in območja neplodnih površin 240,4ha ali 3/% celotnega območja občine.

Z objavljenim imenom letošnje destinacije Študentske delovne brigade pa se odpirajo tudi prijave!

Postani študent brigadir tudi ti!

Prijava

Kontakt

Študentska organizacija Univerze v Mariboru,
Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja študentov ŠOUM

Gosposvetska cesta 83,
2000 Maribor

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Telefon: 02 228 56 00

Vodja projekta (Uroš Vozlič): 031 412 010

© 2022 | Izdelava: Spletna agencija Si-TEAM